keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Yosemite

Half Dome, yksi Yosemiten symboleista. Sen huipulle voi kiivetä, mutta sitä varten tarvitaan lupa (ja jos minulta kysytään, vakavasti puutteellinen itsesäilytysvaisto myös).
Yosemiten kansallispuisto sijaitsee Sierra Nevadan vuoristossa Kalifornian keskiosissa. Se on Yhdysvaltain toiseksi vanhin kansallispuisto ja yksi maan suosituimmista matkailukohteista - eikä ihme, maisemat ovat henkeäsalpaavan upeat.

Kuten Yhdysvalloisa yleensä, Yosemitessa palvelut ovat kohdallaan ja asiat on tehty matkailijoille helpoiksi. Tämän kolikon kääntöpuoli on se, että ainakaan puiston suosituimmilla alueilla Yosemite Valleyssa ja sen lähiympäristössä ei luonnon rauhasta ole kävijämassojen keskellä tietoakaan. Laajan kansallispuiston kaukaisemmista osista kuulemma kyllä löytyy hiljaisempiakin alueita.

Näkymä Vernal Fallsin huipulta
Koska olemme keski-ikäisiä plösöjä sohvaperunoita, emme edes yrittäneet kiivetä esimerkiksi kuuluisalle Glacier Pointin näköalapaikalle, saati sitten Half Domelle. Kiipeäminen helteessä kauniin Vernal Falls-vesiputouksen huipulle oli ihan riittävän rankkaa meille. Kuvat eivät tee alkuunkaan oikeutta maisemille. Vietimme Yosemitessa kaksi päivää. Jälkimmäisenä pysyttelimme laakson pohjalla, sen verran Vernal Fallsille kiipeäminen otti pohkeisiin. Mirror Lake trail oli vaikuttava sekin, joskin itse "peilijärvi" oli lähes kuiva koko Kaliforniaa useamman vuoden vaivanneen kuivuuden vuoksi.

Vernal Falls ja sateenkaari, tai vesiputoksenkaari kai paremminkin.
Vesiputouksesta siroavan veden kastelema orava Vernal Fallsin polun varrella.
Tämän takia sen nimi on Mirror Lake, Peilijärvi.
Yosemitessa on myös pieni museo, joka esittelee muun muassa alueella asuneiden Miwok- ja Paiute -intiaanikansojen kohtaloita. Näyttelyt olivat ihan tasokkaat, joskin ulkomuseoalue kaipaisi hieman huoltoa. Oli jotenkin surkuhupaisaa nähdä, että osa heistä alkoi 1900-luvulla tehdä lännenelokuvien mukaisia "intiaanivaatteita" turisteille esiintymistä varten, vaikka kansojen perinteinen pukeutumistapa oli aivan toisenlainen. Museossa ollessamme paikalla sattui myös olemaan miwok-opas, joka kertoi kansansa menneestä ja nykyisestä elämästä.

Lower Yosemite Fall on puiston vesiputouksista helpoimmin saavutettava, sen luo on tehty polku jota pitkin pääsee vaikka pyörätuolilla.
Yosemitessa on helppo nähdä miten kansallispuiston tavoitteet, luonnonympäristöjen suojeleminen ja toisaalta mahdollisuuksien tarjoaminen mahdollisimman monille niistä nauttimiseen, ovat ristiriidassa. Valtavat barbaari turistilaumat vaeltelevat päällystettyjä teitä ja polkuja pitkin, ja hukuttavat metelillään jopa vesiputousten pauhun - en tietenkään ole oikeutettu tästä valittamaan, olinhan itse osa niitä laumoja. Suuri enemmistö kävijöistä käyttäytyy fiksusti, mutta aina löytyy joku pösilö joka jättää roskansa metsään tai ruokkii villieläimiä.

Kalkkarokäärme Vernal Fallsille johtavan polun varrella. Vasta kuvan otettuani tulin ajatelleeksi, mahtaako olla fiksua heilua kameran kanssa metrin päässä myrkkykäärmeestä. No, ainakaan en yittänyt poimia sitä käteeni käärmeselfien ottoa varten.
Ohjetaulu Mirror Lake trailin varrella. Jos puuma hyökkää kimppuusi, tappele vastaan.
Yosemitessa on yritetty vähentää kävijöiden puistolle aiheuttamaa kuormitusta. Kävijöitä pyydetään jättämään autonsa parkkipaikalle, ja Yosemite Valleyssa on helppo siirtyä nähtävyydeltä toiselle maksuttomilla busseilla. Yosemiteen myös pääsee suhteellisen helposti julkisilla liikennevälineillä, toisin kuin moniin muihin kansallispuistoihin. Me matkustimme San Franciscosta junalla Mercedin kaupunkiin (kts. aikataulut ja hinnat Amtrakin sivuilta), josta jatkoimme Yarts-bussilla majapaikkaamme Yosemite Bugiin. Se sijaitsee pienen matkan päässä itse puistosta, mutta bussit tarjosivat näppärän kyydin aamuin illoin. Vuoroväli tosin voisi olla tiheämpikin.

Majapaikkaamme voimme suositella muillekin. Kuten useimmissa kansallispuistoissa, Yosemitessa on kyllä tarjolla monenlaista majoitusta, mutta hintataso on korkea ja paikat usein varattu loppuun hyvissä ajoin. Yosemite Bug tarjoaa monen tasoista majoitusta. Me olimme kahden hengen telttamökissä, jossa viihdyimme hyvin. Käytettävissä on myös asiakaskeittiö, kohtuuhintainen ravintola ja jopa kylpylä. Yosemite Bug tarjoaa 15% alennuksen niille jotka saapuvat paikalle julkisilla kulkuneuvoilla ilman omaa tai vuokrattua autoa.

Yosemitessa olimme 8.-9.6.2015.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti