keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Kuoleman laakso

Tie maailman pohjalle. No, Amerikan pohjalle kumminkin.
Kuoleman Laakso, Death Valleyn kansallispuisto sijaitsee Kalifornian ja Nevadan osavaltioiden rajalla autiomaassa. Sen huomiotaherättävin piirre on kuumuus: heinäkuussa päivän korkein lämpötila on keskimäärin vaatimattomat 46.9 celsiusastetta. Death Valleyssa sijaitsee myös Pohjois-Amerikan matalin kohta, joka on 85 metriä merenpinnan tason alapuolella. Laakso on myös yksi maailman vähäsateisimmista alueista.
Mesquiten hiekkadyynejä.
Mesquiten hiekkadyynejä.
Itse en pidä kuumuudesta. Suomen hellesäätkin ovat vähän liikaa. Kuoleman Laakso olikin sitten tosi pahasti liikaa. Ei voinut muuta kuin hetkeksi pysäyttää auton, napata pari kuvaa ja paeta äkkiä takaisin ilmastoituun autoon kulauttamaan kerralla puoli litraa vettä. Maisematkin olivat ihan erilaiset kuin mitä missään muualla olen nähnyt. Ajomatka Death Valleyn läpi tuntuikin epätodelliselta, matkalta toiselle planeetalle tai kuumeiselta painajaisunelta.
Toisen maailman maisemia.
Death Valley ei ole täysin kuollut. Laakson pohjalla kasvaa aavikkokasveja ja kivien välissä vilahtelee liskoja. Uskomatonta kyllä, siellä asuu myös ihmisiä: Timbisha Shoshone -kansa on pitänyt Kuoleman laaksoa kotinaan yli tuhannen vuoden ajan. Se, jos mikä on huikea osoitus ihmisen sinnikkyydestä ja peräänantamattomuudesta.

Death Valleyn läpi ajoimme 11.6.2015.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti