sunnuntai 2. elokuuta 2015

Iloisia yllätyksiä Utahissa

Zionin kansallispuisto.
Utahin osavaltio tuo varmaan useimmille ensimmäiseksi mieleen mormonit. Monella myös saattaa olla mielikuva huvitusten suhteen tiukasta lainsäädännöstä ja vanhoillisesta ilmapiiristä. Meille Utah oli yksi matkamme iloisimmista yllätyksistä. Emme toki voi väittää tutustuneemme osavaltioon kovinkaan tarkasti. Poikkesimme Utahissa kahteen otteeseen ja yövyimme siellä kerran. Vietimme aikaa siellä yhteensä vuorokauden verran ja vain aivan eteläisimmässä osassa.

Pieni Scutellosaurus St. Georgessa.
Ensimmäinen pysähdyspaikkamme Utahissa oli Dinosaur Discovery site St. Georgen kaupungissa. Olen pienestä pitäen halunnut oman lemmikkidinosauruksen ollut hyvin kiinnostunut dinosauruksista. Oikeastaan olen suorastaan fanaattinen asian suhteen. Siksi tahdoin ehdottomasti pysähtyä hirmuliskojen luona. Vuonna 2000 Johnson Farmin alueelta aivan St. Georgen keskustan tuntumasta löytyi harvinaislaatuisia noin 200 miljoonan vuoden ikäisiä dinosaurusten jalanjälkifossiileja.

Nykyään paikalla on pieni mutta hyvin hoidettu museo, jossa on näytteillä jalanjälkien ja muiden fossiilien lisäksi myös ihan oikeita dinosauruksia joita valitettavasti ei saa ruokkia eikä silittää luonnollisen kokosia jurakauden dinosauruksia kuvaavia malleja.

Tiedän kyllä että joidenkin ihmisten elämä on tyhjää ja vailla tarkoitusta kaikki eivät ole yhtä innostuneita dinosauruksista kuin minä, eivätkä kaikki ehkä olisi St. Gerogen museosta yhtä kiinnostuneita. Nille, joita aihepiiri kiinnostaa, voi paikkaa suositella lämpimästi. Kovin isosta museosta ei ole kyse, joten se sopii hyvin välipysähdykseksi pidemmällä ajomatkalla: kiireinen kävijä kiertää näyttelyn neljässä puolessa tunnissa.

Dinosaurusten jalanjälkiä noin 200 miljoonan vuoden takaa.
St. Georgesta jatkoimme matkaamme Suuren Kanjonin suuntaan. Teimme kuitenkin pienen mutkan Zionin kansallispuiston kautta. Ajoimme puiston läpi vuonna 1930 rakennettua sen läpi kulkevaa vuoristotietä pitkin. Maisemat olivat todella vaikuttavia, ja aivan erilaisia kuin vaikkapa Yosemitessa. Vesi on vuosituhansien aikana muovannut helposti rapautuvaa punaista hiekkakiveä mitä erikoisimpiin, unenomaisiin muotoihin.

Checkerboard Mesa, suomeksi sen voisi kai kääntää shakkilautavuoreksi.
Mukavaa oli myös se, että korkealla vuoristossa lämpötila putosi miellyttävästi reilusti alle 30 celsiusasteen. Puiston läpi kulkevan tien lisäksi Zionissa on tietysti paljon muutakin nähtävää ja tekemistä. Meiltä ne jäivät aikataulusyistä väliin.
Ylhäällä Zionin vuorilla.
Pian kansallispuistosta poistuttuamme pysähdyimme kauniin pienen lammen luona vaihtamaan kuskia ja syömään eväitä. Pian samalle parkkipaikalle pysähtyi myös kuuden moottoripyöräilijän jengi. Juuri sellaisia Sons of Anarchysta repäistyjä pitkäpartaisia, hieman pelottavan näköisiä moottoripyöräilijöitä jotka eivät todellakaan käytä kypärää ajaessaan. Myönnän että olin  ennakkoluuloinen ja aavistuksen verran huolissani kun he lähestyivät meitä. Turhaan - he tiedustelivat mitä kohteliaimmin viitsisinkö ottaa heistä ryhmäkuvan lammen edessä!

Pari päivää myöhemmin käytyämme Suurella Kanjonilla, yövyimme pikkuisessa Bluffin kaupungissa Utahin ja Arizonan rajalla. Olen käynyt Yhdysvalloissa kerran aiemminkin, silloin New Yorkissa ja Bostonissa. Silloin ihmettelin, miksi muut yhdysvaltalaiset usein väittävät newyorkilaisia tylyiksi ja epäkohteliaiksi, minusta he näet vaikuttivat oikein ystävällisiltä ja avuliailta.

Tällä matkalla ymmärsin mistä se johtuu: kaikki Utahin, Arizonan, New Mexicon ja Kalifornian pikkukaupungeissa tapaamamme paikalliset, ihan jokainen, olivat todella ystävällisiä, avuliaita ja kohteliaita, jopa siinä määrin että juro suomalainen saattaa vaivautua. Siinä vertailussa niinkin leppoisa ja miellyttävä kaupunki kuin New York voi tuntua epäystävälliseltä.

Esimerkiksi juuri Bluffissa medän tarvitsi pestä pyykkiä aika myöhään illalla, ja paikkakunnan ainoa pesula oli juuri menossa kiinni. Ennen kuin ehdin edes harmitella asiaa omistaja ilmoitti asuvansa tien toisella puolella, joten voisin pestä pyykkimme kaikessa rauhassa ja tulla kertomaan kun olen valmis, hän kyllä käy sitten sulkemassa paikan, ei mitään ongelmaa, toivottavasti olette viihtyneet Amerikassa, ai kävitte Grand Canyonilla, upea paikka eikö vaan, menkää ihmeessä myös Monument Valleyyn...

"Polygamy Porter, proudly brewed in Utah". Paikallinen pienpanimo panee halvalla moniavioisuutta harrastavia vanhoillisia mormoneja. Olut muuten oli varsin hyvää.
Jos siis joskus liikutte siellä päin, voin lämpimästi suositella yöpymistä tai pysähtymistä Bluffissa, vaikka itse kylässä ei varsinaisesti ole mitään erityistä nähtävää. Ympäröivät maisemat toki ovat komeita. Meidän yöpaikkamme oli Kokopelli Inn, muutama muukin motelli paikkakunnalla on.

St. Georgen dinosaurukset tapasimme ja Zionin halki ajoimme 12.6.2015, Bluffissa vietimme 14.-15.6. välisen yön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti