lauantai 4. marraskuuta 2017

Monumentaalinen Washington DC

Yhdysvaltain pääkaupunki, Columbian piirikunnan Washington (tuttavallisesti Washington DC) on suunnitelmallisesti rakennettu tekemään vaikutuksen kävijöijin. Ja tekeehän se. Kaupunki on täynnä muistomerkkejä Yhdysvaltain ja vähän muunkin maailman historian tapahtumille - niitä on paljon enemmän kuin tässä esitellyt.
Toisen maailmansodan muistomerkki, taustalla Washington Monument (kännykkäpanoraamakuva).
Muistomerkkejä on (varmaankin) kaikille Yhdysvaltain käymille sodille. Ne heijastavat mielenkiintoisella tavalla kyseisten sotien jälkikuvaa yhdysvaltalaisessa tietoisuudessa. Toisen maailmansodan muistomerkki on marmoriin veistetty voitonparaati, ylistys Yhdysvaltain valtavalle voimalle. Siinä ei ole yhtään ihmishahmoa, vain voitonseppeleitä ja taistelupaikkojen nimiä.
Korean sodan muistomerkki.
Korean sota ei ollut yhtä itsestäänselvä voitto Yhdysvalloille. Sille omistettu monumentti teki minuun suuren vaikutuksen, koska se toi esiin yksittäisen sotilaan sodan uhrina. Muistomerkkiin kuuluu varsin luonnollisen näköisistä sotilaita esittäviä veistoksia, joiden kasvoilta näkyy (ainakin minun silmiini) sodan kokeneiden pelko, ahdistus ja hämmennys.
Vietnamin sodan muistomerkillä. Jäin miettimään, etsikö tämä pariskunta jonkun nimeä - ehkä veljen, ystävän, koulutoverin? Iältään he olivat sitä sukupolvea joka koki nuoruudessaan Vietnamin.
Vietnamin sodasta on kulunut yli 40 vuotta, mutta se on yhä ristiriitainen ja vaikea, mielipiteitä jakava asia Yhdysvalloissa. Parhaimmillaankin se nähdään nolona epäonnistumisena ja huonosti hoidettuna sekasotkuna, pahimmillaan imperialistisena ryöstöretkenä johon ei olisi lainkaan pitänyt sekaantua. Myös Vietnamin sodan muistomerkki jakaa mielipiteitä. Se koostuu nimittäin yksinkertaisesti mustista kivilaatoista, joihin on kaiverrettu kaikkien Vietnamissa 1959-1975 kuolleiden amerikkalaissotilaiden nimet, kuoleman aikajärjestyksessa - eikä yhtään mitään muuta. Vastustajat ovat kuvanneet muistomerkkiä muun muassa "nihilistiseksi kivilaataksi", mutta toisaalta se on myös valittu amerikkalaisen arkkitehtuurin top 10 -listalle.
Washington Monument.
Muistomerkkejä on myös presidenteille. Näkyvin on - ei kovin yllättäen - ensimmäisen presidentin George Washingtonin kunniaksi pystytetty 169-metrinen obeliski. Se on myös eräänlainen vastoinkäymisten muistomerkki. Rakennustyöt alkoivat vuonna 1848, mutta pysähtyivät 1854 rahojen loputtua. Kesti peräti 25 vuotta ennen kuin rakentaminen jatkui. Paraatipaikalla pääkaupungin keskustassa, näköetäisyydellä presidentin Valkoisesta talosta, sojotti kiusallinen nysä. Katkos näkyy selvästi valmiissakin monumentissa, alaosa on väriltään vaaleampi koska aluksi marmori hankittiin eri louhoksesta kuin loppuvaiheessa. Monumentti valmistui vihdoin vuonna 1885, ja oli silloin maailman korkein rakennus. Vastoinkäymisiä on ollut viime vuosinakin: vuonna 2011 monumentti vaurioitui maanjäristyksessä, ja vuodesta 2016 alkaen se on ollut suljettuna yleisöltä hissiremontin vuoksi.
Jefferson Memorial.
Jefferson itse.
Yhdysvaltain kolmannen presidentin ja itsenäisyysjulistuksen kirjoittajan Thomas Jefferssonin muistomerkki on kupolirakennus, jonka sisällä Jefferson itse seisoskelee paljon luonnollista kokoa suurempana patsaana. Seinillä on lainauksia hänen kirjoituksistaan. Käyntimme aikaan monumentin edessä oli meneillään mielenosoitus, mikä ei kuulemma ole kovinkaan harvinaista. Tällä kertaa asia koski yhdysvaltalaista terveydenhuoltojärjestelmää.

Abraham Lincoln.
Lincolnin muistomerkin portailta voi etsiä paikan, jossa Martin Luther King piti kuuluisan "Minulla on unelma" -puheensa.
Sisällissodan voittanut ja orjat vapauttanut, murhaajan luoteihin kuollut Abraham Lincoln lienee George Washingtonin jälkeen toiseksi ihailluin presidentti yhdysvaltalaisten keskuudessa. Hänen muistomerkkinsä onkin varsin näyttävä, kreikkalaista tai roomalaista temppeliä muistuttava rakennus, jossa Lincoln istuskelee valtavan patsaan muodossa. Myös hänen muistomerkillään on pidetty ja pidetään mielenosoituksia, ja yksi niistä on saanut oman muistomerkkinsä. Portaisiin on merkitty paikka, jolla Martin Luther King piti "Minulla on unelma" - puheensa vuonna 1963.

Kaikki tässä mainitut monumentit ovat melko lähellä toisiaan National Mall -puistokadun varrella ja niiden välillä voi helposti liikkua kävellen. Washington DC:n mittakaava voi kuitenkin olla hämäävä. Esimerkiksi Toisen maailmansodan muistomerkiltä katsoen saattaa näyttää, että Lincolnin muistomerkki on ihan vieressä, mutta oikeasti matkaa on lähes kilometri.

Sotien ja presidenttien lisäksi muistomerkkejä on myös tieteen tekijöille, kuten Albert Einsteinille. En kyllä vieläkään tajua suhteellisuusteoriasta mitään.
Washington DC:n muistomerkeillä kävimme touko- ja kesäkuussa 2017.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti