perjantai 13. toukokuuta 2016

Pyhä Kaaos


Tänään on itäisen kristikunnan pitkäperjantai, ja lukemattomat kristityt vaeltavat pitkin kaupunkia Jeesuksen jalanjäljissä.
Tänään on juutalaisen pääsiäinen seitsemäs päivä, ja lukemattomat juutalaiset vaeltavat Länsimuurille rukoilemaan.
Tänään on perjantai, islamin pyhä päivä, ja lukemattomat muslimit vaeltavat moskeijoihin.
Kauppiaat, joilla ei ainakaan liikkeen aukioloaikana ole muuta herraa kuin pääoma, erottavat kaikki rahoistaan, niin uskovat kuin pakanatkin.
Damaskoksen portin yläpuolella ikkunassa on tarkka-ampuja, joka näyttää 19-vuotiaalta.
Portin toisella puolella kahvilan seinällä on Aleksandrian patriarkan kuva. Sen katseen alla omistaja palvelee niin musliminaapureitaan, suomalaisia turisteja, etiopialaisia pyhiinvaeltajia kuin israelilaisia sotilaitakin, äänekkäästi ja ystävällisesti, kuten hänen esi-isänsä jo turkkilaisten, ristiretkeläisten ja kuningas Salomon aikana.
Mitä herttaisin englantilainen vaari toivottaa tervetulleeksi Jeesuksen haudalle, eri paikkaan kuin se Jeesuksen hauta jolla kävimme eilen. Siellä munkit ottivat kännyköillään hautaselfieitä.
Nabluksenkadulla huudetaan iskulauseita - mellakka! Pitäisikö juosta pakoon? Minne? Mutta ei se olekaan mielenosoitus, vaan tavallistakin äänekkäämpi kauppias.
Länsimuurilla lapsia kiinnostaa pulujen takaa-ajaminen, ei se että ollaan maailman räjähdysaltteimman poliittisen kriisin polttopisteessä.
Illalla kolme nuorta miestä raahaa roskakärryä lihasvoimalla ylämäkeen, samalla toisilleen ja ohikulkijoille huudellen ja pelleillen, ohi kauppojen jotka myyvät ylihintaista krääsää pyhiinvaeltajille: aivan kuin toiset nuoret miehet jo kaksi tuhatta vuotta ennen heitä.
Armenialaisen ravintolan tarjoilijoilla on siniset t-paidat, joihin on kuvattu kärsivä Kristus orjantappurakruunu päässään.
Kaupunginmuseossa on yli 3000 vuotta vanha egyptiläinen savipatsas. Siinä lukee: "Kirottu olkoon Jerusalem".Jerusalemissa 29.4.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti